kon zalez

БГ ездачи закриват сезона с Международен коледен турнир в Гърция

Сияна БазотеваЧетирима наши ездачи – Ивайло Бонев, Сияна Базотева, Жан Гюров и шведката Линн Фунгмарк, състезаваща се за България закриват тазгодишния сезон в Гърция, където се провежда Международен коледен турнир. Престижната надпревара е последна в календара на Българската федерация по конен спорт. Състезанието е от 5 до 13 декември, а домакин е Олимпийския център по езда в гръцката столица Атина.

Нашите състезатели записаха добри участия в първите дни от турнира. Оспорваните паркури обаче предстоят във финалните дни – на 11, 12 и 13 декември. В тях шведката Лин, която със своите 20 години попада в категорията на амазонките, ще участва с 5 коня. Бургазлийката Сияна Базотева от клуб „Кан Крум“ е в тандем със своите шампиони – Финес и Галеник. Девойката, която от тази година се състезава при юношите, досега направи три паркура, които определи „като добри за първо състезание на закрито“. Сияна успя да се мобилизира, въпреки че домакините я изненадаха, обявявайки старта й с Финес буквално 5 минути преди началото. Малко след това се оказа и втория й скок с Галеник, който тя съумя да подготви навреме за паркура.

От екипа още помнят комплимента, който домакините поднесоха към БГ отбора преди две години на същото това състезание. Стреснати от изключително впечатляващите паркури на нашите ездачи, организаторите промениха решението си българите да участват в отборно състезание. Оправданието тогава бе, че ездачите са от различни клубове. „Промяната на решението на съдийската колегия дойде като резултат на блестящото представяне на нашите състезатели в индивидуалните скачания“, спомня си председателят на ККС „Кан Крум“ Георги Базотев.

В Гърция участникът с най-богат опит Жан Гюров доказа за пореден път класата си на елитен състезател и бивш треньор на Националния отбор по конен спорт. Гюров заминава за южната ни съседка в началото на 90-те години, където успешно развива кариера си на треньор и състезател и до момента.

Индивидуалните стартове на нашите състезатели продължават в петък, събота и неделя, като очакванията са българите да завършат годината с добри скачания. В средата на седмицата към 4-мата ездачи ще се присъединят още представители на различни клубове от страната.