deca

Как да избегнем стомашно-чревните заболявания?

Стомашно-чревните инфекции отдавна не са само сезонно заболяване, но е факт, че зачестяват именно през летния сезон. А какво по-неприятно от това да дежурим в тоалетната или да ни мъчат повръщане и коремни болки точно по време на почивката ни на море или планина. Какви са начините да се предпазим и ако все пак ни налегнат стомашни неразположения как по-бързо да влезем отново във форма?

Съветът на специалистите е 10 дни преди тръгване на почивка или при предстояща смяна на обичайния ни стереопит да се започне профилактика с пробиотик. Добра комбинация с него е имуностимулиращ продукт, който ще подсили защитните ни сили срещу евентуални агресори. Хубаво е терапията да продължи и по време на почивката. „Добър вариант са сашета пробиотик „Лактофлор Ентерик Екол“, в комбинация с имуностимулиращи таблетки. В аптечната мрежа има много и различни продукти, като всеки може да избере подходащите за него с помощта на лекар или фармацевт“, коментират от аптеки „Фаркол“. В момента от там отчитат повишено търсене на медикаменти срещу стомашно-чревни разстройства.

Заболяванията са лесно разпознаваеми по основните им проявления – повръщане, диария, висока температура. Съветът на лекарите е при появата им да се потърси медицинска помощ, тъй като бързо може да се стигне до обезводняване. Това важи особено за малките деца. „В никакъв случай да не се прибягва до самолечение. Що се отнася до антибиотиците – те са абсолютно излишни, тъй като не влияят на вируса. Дори напротив, възможно е със страничните си реакции да усложнят състоянието на болния, като натоварят допълнително стомашно-чревния тракт“, посочват фармацевтите от аптеки „Фаркол“.

фармацевт 2

Освен подходящо лечение, при наличието на летен вирус е добре да се спазва и лек хранителен режим. Препоръчително да се избягват тежки храни, да не се приема газирано, пържено, подправки, алкохол, които още повече дразнят лигавицата на стомаха и червата. Лекарите извеждат на преден план да не се храним на места със съмнителна хигиена. А когато си купуваме плодове и зеленчуци старателно да ги измиваме. И напомнят, че не случайно голяма част от летните инфекции се квалифицират като болести на лошата хигиена.

За да сме подготвени и да може да реагираме срещу стомашно-чревните неволи е добре да имаме под ръка подходящи за целта препарати. Добре е да разполагаме с пробиотични сашета или капсули – при диария, таблетки от групата на парацетамолите, нурофените или ибупромите – при висока температура и главоболие, както и обезболяващи и успокояващи медикаменти при стомашни неразположения.

Не пропускайте да сложите в чантата и лосион „Аутан“ срещу досадните комари по морето, крем или спрей „Фунгофин“ срещу обичайните за сезона гъбични заболявания, както и спрей „Пантенол“ – в случай, че прекалите със слънчевите бани, съветват още фармацевтите.