pista2

Успех за бургаските математици на лекоатлетическата писта

Талантът на бургаските математици, получили световна слава и признание на редица международни състезания и олимпиади, се прояви и на лекоатлетическата писта. Юношеският отбор на Профилирана природоматематическа гимназия „Акад. Никола Обрешков” се завърна с 2 златни и 1 сребърен медал от финала на Държавните ученически игри на 3 и 4 юни в Сливен, класирайки се сред петте най-добри тима. Представянето им е най-успешното в историята на бургаския отбор и оценено много високо от специалистите в бранша.

Мартин Манчев, Кристиян Минчев, Йордан Христов и Божидар Вангелов спечелиха среброто в най-атрактивната дисциплина – щафета 4х100 м. Традиционно, най-интелигентните печелят медалите в щафетното бягане, затова резултатът не е изненада.

В индивидуалните дисциплини, с два златни медала се отличи деветокласникът Божидар Вангелов. Най-добре представилият се състезател в игрите, първо спечели златото на 100 м. гладко бягане с резултат 10,78 сек. Никой на стадиона не се изненада, когато на следващия ден, Вангелов, дублира златото на 200 м. с 22,61 сек. В същите дисциплини много силно бяга във финалите Йордан Христов.

С двуцифрен резултат на тласкане на 5 кг. гюле се представиха Даниел Иванов и Евгени Енев. Един от най-добрите математици в Европа – Кристиян Минчев, във високия скок, надскочи себе си и спечели любовта на публиката. В същата дисциплина много силен бе и Слави Божилов. Слави премина стоически и 400 м., а на следващия ден – 800 м., за да бъде забелязан таланта му в най-красивия спорт.

Манчев и Енев „прелетяха” дълъг скок. След изявите на терена, Манчев бе на важен изпит в Бургас, след който отново се върна на състезанието в Сливен. Всеотдайността му към отбора вдъхнови математиците, като много силно на 400 м. се представиха Борис Самаров, Андрей Цочев и Георги Джанаваров. Самият Манчев спечели безценна точка на 800 м., която сериозно размести крайното отборно класиране.

Ядрото на отбора по лека атлетика на Природоматематическата гимназия е от състезатели на спортния клуб „Вая 94”. Известни са проблемите на спорта в Бургас за подготовка на състезатели през студените зимни месеци. Те са принудени да пътуват и тренират двуразово всяка седмица в Сливен, където ползват отлична спортна база безвъзмездно, за да се подготвят за състезания. Това е възможно с безкористната подкрепа на бургаската компания „Фаркол”, чието ръководство 25 години работи за развитие на спорта в Бургас. „Като всяка изцяло българска фирма, и ние изпитваме сериозни финансови затруднения, но „Фаркол“ осъзнава, че девизът му „Спорт- възпитание – бъдеще“ е верния тон за развитие на подрастващото поколение. Все още има шанс за работа с треньори като Георги Бахчеванов, които са били на предната линия на световното спортно развитие. Все още има шанс България да ражда спортни таланти от висока класа. Едни такива момчета са младите математици на Бургас“, коментира Георги Базотев, председател на Борда на директорите на „Фаркол“АД.

Силен отбор се създава с много работа, дисциплина и професионализъм. Отлично балансирания отбор от учителя по физическо възпитание и спорт в гимназията – г-жа Светла Петканова и създадените в ППМГ „Акад. Н. Обрешков” Бургас традиции в спорта, са основа за успеха в Държавните ученически игри.

Божидар Вангелов с учителя си по физическо Светла Петканова

Божидар Вангелов с учителя си по физическо Светла Петканова

Четиримата от щафетата на ППМГ Бургас с учителя си по физическо Светла Петканова

Четиримата от щафетата на ППМГ Бургас с учителя си по физическо Светла Петканова

Връчване на отличията за бургазлии

Връчване на отличията за бургазлии