kon

Турнирът по конен спорт преобрази Бургас

pobediteli13701225_1065221973559884_2567449266140864152_o13717469_1065212036894211_659830396416815903_ono6ten parkurПетко Младенов с Кайзер от клуб по конен спорт „Интегра“ София триумфира на VI Национален турнир по конен спорт и завоюва Гранд При Купа Бургас. Шампион на турнира с най-добро общо представяне на всички паркури стана Светлин Иванов от ККС „Марек“.

Изключителното по рода си спортно събитие тази година обедини две състезания в едно – Държавното първенство за деца и това за Купа Бургас, което го направи най-дългото организирано досега у нас. Зона Конен спорт Купа Бургас събра на едно място над 150 състезателни коня от страната и чужбина. Турнирът записа и международно участие, специален гост в него бе вицепрезидентът на европейската федерация Арман Йозгюркей, който пристигна в Бургас с пет от своите най-елитни коне. През първите дни на състезанията той успя да се наложи в част от изпитанията.
Присъстващите бургазлии и гости на града за шеста година се насладиха на единствените в България нощни паркури в Конна база – Бургас.

Много почитатели на този спорт, сред които видни спортисти, треньори общински съветници като съорганизатори на турнира проследиха оспорваните изпитания край брега на морето. Петко Младенов с Кайзер завоюва първото място, преодолявайки по най-добрия начин най-високите препятствия от 140-145 см. Състезателят от столичния клуб получи „Купа Бургас“ и награда от зам. кмета Красимир Стойчев, който заяви амбиции от следващата година и с подкрепата на Общината турнира да се превърне в международен.

Държавен шампион при децата стана Симона Караджова с Кардика от ККС „Пълдин“. С първия си кон Робиньо тя записа трето място, а второто завоюва Стефания Пейкова с Куик Стар от ККС „Конкур“ – Ихтиман. Специална награда получи Сияна Базотева от ККС „Кан Крум“-Бургас. Тя бе осигурена от Бова Кар и връчена на опитната състезателка за това, че е представяла страната на редица международни първенства, три Балкански и едно Европейско първенства. Специални награди бяха осигурени и от председателя на комисията по туризъм към община Бургас Живко Табаков, Фармацевтична компания Фаркол, управителя във Феста Холдинг Бисерка Спасова, Tonino Lamborghini, както и от Медийна група Бургас Нова с управител Илияна Тодинова.

Турнирът „Купа Бургас“ и Държавното първенство за юноши откриха прецедателят на БФКС Тодор Гергов, зам. председателят д-р Крум Рашков и кметът на община Бургас Димитър Николов. „Успяхме да покажем уникални моменти на бургазлии, туристите в града и състезателите в най-продължителния комплекс от конни състезания. Много ми се иска да благодаря на най-важните участници в конното шоу – гостите на града ни. Бургаският турнир отново успя да събере в едно желанията на бургазлии, гости на града и състезатели“, сподели председателят на местния клуб „Кан Крум“ Георги Басотев. Клубът, заедно с Община Бургас и Българската федерация по конен спорт, организираха спортното мероприятие, което за първи път се излъчваше и на живо в интернет. За тези, които са нямали възможността да проследят конните надпревари отблизо, отделните етапи от всеки един състезателен ден могат да бъдат гледани в You Tube, както и във верига ресторанти Хепи в цялата страна.