kone Kupa Burgas

Бургас събира конния елит на Държавно първенство за деца и Купа Бургас

5Грандиозно Държавно първенство по конен спорт ще събере в Бургас най-добрите деца-ездачи у нас. Морският град е негов домакин за първа година. Заедно с него на конната база за шести път ще се проведе и Националният турнир „Купа Бургас“ с най-изявните състезатели от страната и чужбина.

Надпреварите започват на тази събота – 16 юли и ще продължат до 23 юли.

Организирането на подобно мащабно събитие не е никак лесно, но уникалната атмосфера и огромната подкрепа на организаторите – местния конен клуб „Кан Крум“ и общината доведоха първенството в Бургас. Кулминацията е на 21, 22 и 23 юли, когато ще скачат децата и претендентите за „Купа Бургас“.

„Това е 6-то издание на състезанието, тоест вече имаме сериозни традиции, а когато има традиции, има и бъдеще. Това е от изключителна важност”, каза д-р Крум Рашков – зам.-председател на Българската федерация по конен спорт, която също е сред основните организатори.

В надпреварата ще вземат участие над 120 коня. Поради големия интерес се търсят допълнителни подвижни боксове за настаняване на животните.

„Бургаският конен спорт се развива трудно и много бавно, но за сметка на това изключително успешно. Колкото и да мърморим, аз лично не съм видял други такива събития, за които община, федерация и спортни клубове да участват толкова пълнокръвно”, заяви Георги Базотев – председател на ККС „Кан Крум“ и отговарящ за конния спорт в Южна България към федерацията. Базотев е председател на Борда на директорите на „Фаркол“АД – един от спомоществователите на събитието. Сред другите спонсори са „Джи Пи груп“, „Бова кар“, „Загорка“ и др.

Бургаското състезание е едно от малкото в България, което се провежда на осветление, придаващо съвсем различна атмосфера. Нощните паркури от една страна са доста атрактивни, а от друга изключително приятни за публиката заради вечерната прохлада. От миналата година турнирът „Купа Бургас“ има и международно участие. Наградният фонд е 12 000 лв.

За първи път конните надпревари ще могат да се следят и на живо в интернет на адрес https://www.youtube.com/c/Eburgasofficial/live. За тези, които искат да усетят емоциите непосредсвено, конната база в парк „Езеро“ е отворена, а входът е свободен.

Ето и програмата на Зона Конен спорт „Купа Бургас“ 2016

16 юли /събота/

Начало: 17 часа

17 юли /неделя/

Квалификационен турнир

Начало: 10 часа

19 юли /вторник/

Тренировъчни нощни паркури

Начало: 18 часа

21 юли /четвъртък/

Държавно първенство и

Национален турнир „Купа Бургас“ 2016

Начало: 17.00 часа

22 юли /петък/

Начало: 9.00 часа

23 юли /събота/ 

Начало:  9.00 часа

* Всеки състезателен ден стартира с детски паркури и завършва с с височини от 140 см. На коне за международни състезания