leka atletika g

Бургаски лекоатлети дублираха успеха си в Гърция

Истински фурор постигнаха млаНа почетната стълбичка с част от треьоритедите бургаски лекоатлети на Международния турнир „Орфеядос“, завоювайки 12 медала. В оспорваното състезание в гръцкия град Александруполис тази събота се включиха 1600 спортисти от Турция, Македония, Сърбия, Гърция и България.

Отборът на клуб „Вая 94” – Бургас отпътува от морския град в петък, нахъсан за победа. Това е второ негово участие на турнира. Както се очакваше, нашите момчетата и момичетата повториха миналогодишния си успех, доминирайки в основните дисциплини с общо 7 златни, 2 сребърни и 3 бронзови медала. Състезанието се проведе на стадион „Фотис Космас” на 15 метра от Бяло море при висока конкуренция и насрещен вятър до 2 метра в секунда. Това само амбицира нашите лекоатлети, които записаха отлични резултати.

17-годишната Нелина Стоева стана първа на 100 метра гладко бягане при девойките младша възраст с 12.50 секунди. Борбената бургазлийка постигна това време с 39 градуса температура. Другите титли отидоха при момчетата и момичетата до 14 години. Божидар Вангелов бе най-бърз на 80 метра гладко бягане с 8.91 сек. В дисциплината 100 метра бягане с препятствия победата отново се усмихна на бургазлия – Виктор Апостолов с 13.99 сек. Дончо Атанасов се представи в две дисциплини – хвърляне на диск, където стана първи /39.40 метра/ и тласкане на гюле, където зае трето място /12.50 метра/. Михаил Михов се класира първи на 600 метра с нов рекорд за турнира – 1.57 сек. С 9.90 сек. Андрей Цочев финишира втори на 80 метра гладко бягане. Кристин Петрова записа второ място в хвърлянето на топка /13.10 метра/. Втори в същата дисциплина при момчетата стана Явор Димитров с 12.65 метра.

Стана традиция щафетата на отбора в състав: Виктор Апостолов, Андрей Цочев, Божидар Вангелов и Нелина Стоева да са първи на всяко състезание. И тук младите спринтьори победиха в бягането на 4х80 метра с 37.50 сек. , което е нов рекорд на турнира при ръчно измерване на времето.

Основната заслуга за успехите е на президента на „Вая 94” – Пенчо Желязков, треньорите Светлана Славова и Галина Бахчеванова, помощник треньора Валентин Вангелов и най-вече на главния треньор Георги Бахчеванов.

Пътуването на отбора до Гърция нямаше да се състои без специалната и постоянна подкрепа на „Фаркол” АД, за което клубът изказва своята благодарност. Следващото голямо състезание за бургазлии е през юни на стадион „Васил Левски“, когато ще се проведе Националното първенство по лека атлетика.