apteka Tr

Второкурсници от Медицинския колеж започнаха стаж в аптеки „Фаркол“

Нови студенти, този път от Медицинския колеж към бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“, провеждат в момента своя стаж в аптеки „Фаркол“. Второкурсниците Димитрина Димитрова и Седика Коджаахмед са две от последните попълнения към Стажантската програма на бургаската аптечна верига. Практическото им обучение преминава в аптека „Фаркол Трапезица“.

Само преди няколко месеца в аптека „Фаркол ДКЦ 1“ приключи стажът на четвъртокурсника от Медицинския университет във Варна Галин Чаушев. Възпитаникът на бургаската английска гимназия бе избрал да надгради своите знания в местната аптечна верига, която е утвърдено име на пазара и вече с над 25-годишна история.

Димитрина Димитрова„Желанието ми е да придобия нови умения, учейки се от екипа фармацевти. За мен е важно да видя реалната работа с клиенти. Самият процес на паралелно учене и стаж е много полезен“, споделя Димитрина Димитрова. Тя е от хората, решили да дадат нова посока на професионалния си път. Бургазлийката дълги години работи като учител по биология, впоследствие и училищен психолог. Сега решава да надгради своите знания и да осъществи една своя мечта. „Научавам много за фармацията като цяло, колегите са с опит, който е ценен за нас. Теоретичните ни изпити само за тази учебна година са 18, но без практика няма как да се случат нещата“, обобщава Димитрина.

Седика в аптека Фаркол ТрапезицаЗа Седика стажът във „Фаркол Трапезица“ започва в края на октомври. Споделя, че е вълнуващо и интересно да си зад гишето, да наблюдаваш обслужването на пациентите, да се запознаваш на място с различните групи лекарства. „Колегите много ни помагат, обясняват това, което ни интересува. Обстановката е спокойна и приятелска“, доволна е второкурсничката. 19-годишното момиче от с. Череша завършва средното си образование в Айтос, след което пробва да влезе медицина, но попада в настоящата си специалност. „По-различно е, но е интересно и също е насочено в полза на хората“, казва Седика.

Задължителният преддипломен стаж на студентите от катедра „Фармация“ по регламент се провежда в аптеки, утвърдени като бази за обучение. За последните няколко години десетки студенти завършват своята практическа подготовка, избирайки бургаската аптечна верига „Фаркол“.